Pengikut

Khamis, 7 Disember 2017

Bagaimana perbaiki kualiti telur (ovum)

Haluuuuu...

Apa yang ku ceritakan ini adalah berdasarkan pembacaan aku.

Bagi aku, jika cara hidup anda sihat, anda rajin bersenam, makan makanan berkhasiat, emosi pun happy je. InsyaAllah badan anda sihat termasuklah kualiti telur anda.

Tetapi....

Meh angkat tangan sapa yang lifestyle nya sangat sihat? Tak pernah makan magi, tak pernah makan kfc. Tak pernah makan sardin dalam tin. Tahniah! Entri ini bukan untuk anda.

Nah taknak sembang banyak. Ni aku share je gambar dari nota aku ya.


  1. Semakin kita tua, semakin merosot kualiti dan jumlah telur kita.
  2. Terdapat 3 cara yg boleh diukur untuk kenal pasti jumlah telur yang ada secara am - FSH, inhibin B dan AMH
  3. Perkara utama untuk pastikan telur kita berkualiti adalah pastikan peredaran darah lancar
  4. Contoh macam mengurut. Aku tak treat urut tu untuk mudahkan mengandung. Tapi aku mengurut untuk betulkan urat dan lancarkan perjalanan darah. Kerana aku percaya, perjalanan darah lancar, sa organ dapat benefit sepatutnya. Jadi kalau sekadar gi urut untuk urut perut je. Tak payahlah. Semua sistem/organ dalam badan ni berkait rapat antara satu sama lain. Kalau satu sistem jem, sistem yang lain pun dapat kesannya. 
  5. Pastikan hormon juga seimbang. Jaga diet dan elak sebaik mungkin segala jenis xenoestrogen.
  6. Xenoestrogen adalah bahan yang mimic fungsi estrogen dalam badan. Ia boleh berada dimana mana sahaja disekeling kita. Contohnya, perfume, air freshener, racun serangga, shampoo, sabun, moisturizer, lotion. Dan macam - macam lagilah.
  7. Ada banyak jenis supplement untuk tingkatkan kualiti telur. Tak perlu ambil semua, pilihlah 1-2 jenis je. Lagi bagus minta pendapat doktor sekali. Macam aku, ada supplement yang doktor tak bagi aku ambil atau suruh stop ambil. Ada supplement yang doktor cadangkan aku ambil.
  8. Dari segu pemakanan? Elakkan makanan proses dan fast food. Ambil makanan yang kaya nutrien seperti kurma, avocado, sayuran hijau dan lain - lain.
Anda ada tips lain untuk tingkatkan kualiti telur? Meh share sini. Semoga bermanfaat untuk semua.

Anda jangan konfius kualiti telur dengan cara nak besarkan telur. Dua2 ni benda berbeza. Ada yang telur membesar dengan jayanya. Tapi kualiti telur hampeh. Tapi share je lah tips besarkan telur juga. 

Rabu, 6 Disember 2017

Sakit semasa ovulasi - ovulation pain

Halooooo...


Sedang aku membelek-belek nota aku tentang kesuburan, pcos dan macam-macam nota. Terasa nak berkongsi nota tentang Ovulation pain.

Ada sesetengah orang akan merasa sakit semasa ovulasi. Macam aku, ada sesetengah cycle akan rasa sakit.

Teringat dulu masa first time on clomid. Masa hari ovulasi tu, ovari aku sakit sangat berdenyut-denyut. Nak jalan pun susah. Tapi alhamdulillah lepas ovulasi tu, terus hilang sakit tu seratus peratus.

Jadi meh nak copy paste balik nota aku tentang ovulation pain ni.


  1. Dikenali juga sebagai mid-cycle pain 
  2. Sakit ini dirasai sebelum/semasa/selepas ovulasi
  3. Jangka masa kesakitan adalah dari beberapa minit sehingga ke 48 jam
  4. Kadang,kadang kesakitan tu disebabkan oleh sakit lain (cth: endometriosis)
  5. Jumpa doktor jik kesakitan itu melebihi 3 hari.
  6. Rasa sakit ini disebabkan oleh telur tengah nak pecah (ovulasi) ataulun dah pecah.
  7. Jika kesakitan tu sangat teruk dan berpanjangan, berkemungkinan anda ada masalah sepertu salpingitis, keradangan pangkal rahim kronik, endometriosis, cyst ovari, mengandung luar rahim, appendik atau masalah usus. --> sila jumpa doktor dengan kadar segera.
SIMPTOM OVULATION PAIN
  1. Sakit di bahagian bawah abdomen, dekat bahagian hip bone. Kiranya kat ovary kita lah tu.
  2. Terjadi 2 minggu sebelum haid
  3. Kesakitan dirasai di bahagian kanan atau kiri bergantung kepada ovari yang mana melepaskan telur 
  4. Kesakitan mungkin berpindah-pindah untuk kitaran haid berbeza atau sama saja untuk beberapa kitaran (jadi kita boleh tahulah ovari mana yang aktif keluarkan telur)
  5. Tahap kesakitan itu berbeza-beza. Contohnya: rasa tekanan di bahagian abdomen, rasa sakit mencucuk-cucuk atau berdenyut-denyut
Ok, itu je dalam nota aku. Tak semua dapat merasa ovulation pain ni. Ada yang tak rasa langsung. Ada yang kitaran ni rasa. Tapi kitaran seterusnya tak rasa. Cenggitu.

Apa nak buat kalau sakit, berehatlah. 
Klu ada essential oil tu, sapu untuk kurangkan sakit. 

ok, itu aja nak cerita
Inilah notanyaa...



Khamis, 7 September 2017

September is PCOS Awareness Month

Halooooo...




Bulan ini merupakan Bulan Kesedaran PCOS.

Jadi pada sesiapa yang ada cerita, pengalaman, dan luahan perasaan berkenaan PCOS. Bolehlah berkongsi.

Whatsapp saya di 0193016450 untuk kongsi pengalaman anda. Boleh juga komen di pos ini.


Semua perkongsian ini saya akan share di page saya Perjalanan TTC Seorang PCOSER dan di blog ini. Jangan risau, identiti anda akan dirahsiakan.

Jom, semarakkan Bulan Kesedaran PCOS ni. Share post ini diblog anda dan laman sosial anda.


Amalan untuk mudah mengandung

To those who wish to pregnant, baca surah Sajadah (7-9), especially lepas abih jer period and after ‘bersama’..

Baca dlm kiraan ganjil.

Then on ayat no 9, ‘Kemudian Ia menyempurnakan kejadiannya, serta meniupkan padanya: roh ciptaanNya’… baca 3X / 7x sambil sapu kat perut.

Ayat ke 7: 

Yang menciptakan tiap-tiap sesuatu dengan sebaik-baiknya, dan dimulakanNya kejadian manusia berasal dari tanah;

Ayat ke 8:

Kemudian Ia menjadikan keturunan manusia itu dari sejenis pati, iaitu dari air (benih) yang sedikit dipandang orang; 

Ayat ke 9:

Kemudian Ia menyempurnakan kejadiannya, serta meniupkan padanya: roh ciptaanNya. Dan Ia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran), (supaya kamu bersyukur, tetapi) amatlah sedikit kamu bersyukur.

Sharing from Blog Dessert of Life

Rabu, 6 September 2017

Melatonin (hormon tidur) meningkatkan kualiti telur


Sedang seronok baca blog TTC luar negara, terbaca sorang ni ambil suppelment melatonin masa IVF cyclenya untuk meningkatkan kualiti telur. Bila difikirkan balik dari pembacaan dan online summit yang aku join, why not? Melatonin ni bertindak sebagai antioksidan dan  melindungi sel dari radikal bebas. Maksudnya, lindungi sel dari rosak seterusnya meningkatkan kualiti telur.

Jadi, ini ceritanya.

Melatonin ni merupakan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pineal yg terletak di otak. Fungsi hormon melatonin ni adalah untuk seimbangkan circadian rhythm. Bahasa mudahnya waktu tidur dan jaga kita.

Waktu tidur, badan kita akan berkerja untuk meningkatkan kesihatan badan kita. Banyak sangat proses yang tengah berlaku waktu kita tidur. Ini antara kebaikan bila kita dapat tidur yang cukup.

  • Menguatkan daya ingatan
  • Mengurangkan protien keradangan (C-reactive protien) dalam badan - Kajian pada tahun 2010 menunjukkan C-reactive protien adalah tinggi pada individu yang tidurnya kurang dari 6 jam.
  • Meningkatkan prestasi dan daya tumpuan
  • Bantu menurunkan berat badan - individu yang dapat tidur yang cukup, hilang lemak lebih banyak (56% dari pengurangan berat badan) berbanding individu yang tak cukup tidur dimana mereka hilang lebih banyak jisim otot. Maksudnya jumlah penurunan berat badan adalah sama. tetapi yang tidur cukup hilang lemak. Yang tidur tak cukup hilang otot.
  • Mengurangkan stress, depresi dan keresahan.
  • Sistem imun lebih kuat
  • Bantu seimbangkan pengeluaran hormon
dan macam-macam lagi.

Bila kita tak dapat tidur lena, waktu kerja badan kita terganggu. Disinilah datang peranan melatonin ni. Selain sebagai antioksida melatonin ni akan bagi kita mengantuk, mudah tidur dan dapat tidur yang nyenyak.

Jadi, BAGAIMANA CARA UNTUK MENINGKATKAN MELATONIN DALAM BADAN?

  • Paras melatonin akan meningkat bila hari dah gelap. Kegelapan akan menyebabkan lebih banyak melatonin dihasilkan. Jadi, pastikan tutup lampu awal. Kalau boleh lepas isyak, terus tutup lampu atau guna lampu berwarna oren atau merah. Sebelum tidur jangan main handphone. Cahaya dari handphone mengganggu pengeluaran hormon melatonin ni.
  • Makan makanan yang mengandungi melatonin masa makan malam. Contohnya, nenas, oren, pisang, daging, goji beri dll.
  • Guna essential oil cedarwood yang membantu stimulate melatonin dari otak. Itulah sebabnya kita boleh tidur lena bila guna eo cedarwood.
  • Ambil supplement melatonin - supplement ni selalu diberi pada mereka yang ada masalah imsonia, jet lag, dan masalah tidur yang lain.

Jadi, siang pula bagaimana, bila hari mula siang, paras hormon melatonin akan menurun dan hormon serotonin meningkat, the happy hormon! Hormon serotonin membuatkan kita terjaga (more awake). Menjadikan kita lebih bertenaga dan riang.

Jadi bila bangun tidur, buka lampu dan selak langsir bagi cahaya matahari masuk. Bagi hormon serotonin meningkat. Jadi dengan cara ini, circadian ryhthm dapat dibetulkan seterusnya waktu tidur dan jaga kita lebih berkualiti.

Tidak yakin? Banyak kajian tentang melatonin ni terhadap kualiti oocyte (telur) dan embrio ini antaranya (Klik link):

Ini pula antara kajian melatonin dan tidur:



Sekian.

**************************************************
Untuk info lanjut tentang essential oil, whatsapp 0193016450

Untuk info lanjut tentang TTC:

- follow blog: www.pcoserjourneytoconcieve.blogspot.com

- follow FB page: Perjalanan TTC Seorang PCOSer

Rabu, 23 Ogos 2017

Jom hindari "PENGGANGGU HORMON"



Haritu aku dah cerita sikit tentang pesticide dan xenoestrogen. Tapi, apa sebenarnya xenoestrogen ni?

Xenoestrogen adalah man-made kompaun kimia yang mana ia meniru (mimic) kesan hormon estrogen dalam badan kita. Maksudnya, xenoestrogen ni mempunyai struktur kimia yang sama seperti estrogen semulajadi tetapi ia memudaratkan kesihatan kita. Xenoestrogen ni mengganggu sistem hormon badan kita.

Pernah dengar estrogen dominance? Haaaa, xenoestrogen adalah antara penyebabnya. Hormon estrogen terlebih berbanding dengan hormon progesteron. Bila situasi ni terjadi, mulalah ada ovarian cyst, endometriosis, fibroid dan cystic breast. Hormon pun memang dah tak seimbanglahkan. Jadi, jangan ambil mudah k.


Dari mana datangnya xenoestrogen ni? 
Di sekeliling kita. 
Dari asap kereta, pewangi rumah, racun serangga, syampu, sabun, krim muka, pencuci lantai, mekap, plastik, deodorant dan macam-macam lagi. 
Jadi, tiap-tiap hari memang kita terdedah dengan xenoestrogen ni. Memang susah nak elak 100%. Tapi kita boleh ubah apa yang termampukan. Perlahan-lahan kita tukar.

Sebelum ni kita suka panaskan makanan dalam bekas plastik, dalam microwave. Lepasni, guna mangkuk kaca. Paling bagus, jangan guna langsung microwave. Water heater tukar pada water heater besi. 

Bagaimana nak elakkan xenoestrogen?
1. Jangan panaskan makanan dalam microwave
2. Jangan guna non-sticky pan. Gunaje kuali biasa atau bekas kaca. Nak lagi bagus guna cast iron
Elakkan guna bekas plastik, styrofoam. Botol air pun guna botol kaca atau stailess steel.
3. Gunakan produk natural yang tidak mempunyai bahan kimia seperti parabens, phenoxyethanol, methyl, ethyl,  dioxin. Sentiasa cek ingredient produk tersebut.
Haaa, ni kene cerita lebih sikit. Kadang-kadang produk tu cakap natural/organik, tapi sebenarnya, satu je bahan yang organik dalam tu yang selebihnya nasty chemical. Jadi, penting baca label ok. Ingat apa-apa sahaja yang korang sapu pada kulit, akan diserap masuk dalam badan kita.

Jadi, apa yang aku guna? Untuk cuci-cuci rumah, aku DIY multipurpose cleaner guna Thieves essential oil dan Basic H Shaklee. Memang semua benda aku cuci pakai DIY cleaner ni. Cuci lantai, table top, bilik air, sink dan lain-lain. Skincare pula, aku guna skincare Adania dan Young Living. 
4.  Makan produk organik dan antibiotik free
Yang ni paling susah nak laksanakan. Reasonnya sebab mahalje. Kalau murah, dah lama dah semuanya beli organik. Kita buat apa yang termampu, mana sayur yang kita boleh tanam, kita tanam sendiri. Selalunya aku akan rendam sayur dan buah dengan Thieves Vege and Fruit Soak untuk singkirkan sisa-sisa pesticide dan herbicide. Nampak beza bila dah cuci tu. .
Ayam dan telur pula selalu aku beli yang antibiotik free. Kan best kalau duk kampung, ada tanah sendiri, boleh tanam sayur and pokok buah-buahan. Lepastu boleh bela ayam kambing kan?
5. Elakkan fastfood dan processed food. Seperti nugget, makanan dalam tin, biskut.  Semuanya ada bahan pengawet.
Itu je kot yang penting. Jadi nak cakapni. Aku tahu ramai TTCian kat luar sana makan produk macam-macam dan ikut petua macam-macam untuk cuba hamil. Makanan yang perlu dielakkan, makanan yang perlu dimakan semua dah ikut dah. Tetapi, produk seharian yang diguna penuh dengan xenoestrogen.

Maksudnya macamni, kita nak badan sihat. lagi-lagi yang ada masalah endometriosis, pcos, ovarian cyst. Jadi makan macam-macam untuk seimbangkan hormon. Tetapi kita keep guna produk yang ada xenoestrogen. Kita keep sumbat badan kita dengan xenoestrogen. Jadi sampai bila hormon kita nak seimbang. Sia-sia je kita makan macam-macam produk tapi still keep loaded ourself with nasty chemical ni.
Ini kata kat diri sendiri gak ni. Part makanan tu memang paling susah. Paling bagus kita masak sendiri. So, kita jelas apa yang kita guna dalam masakan.

Ok, tu je. See You when i see you...

Selasa, 22 Ogos 2017

Pesticides a.k.a xenoestrogen


1. Ia bukan estrogen. Tetapi bertindak seperti estrogen di dalam badan

2. Dalam satu kajian (jurnal Biology of Reproduction), pendedahan terhadap bahan kimia methoxychlor menurunkan paras testosteron pada lelaki --> mengurangkan kesuburan lelaki.

3. Kajian dari Yale University, methoxychlor memberi kesan terhadap sistem pembiakan wanita.

4. Methoxychlor adalah pesticide yang digunakan untuk bunuh lalat, nyamuk dan serangga lain.

Haaa, sekarang pergi tengok penyembur serangga anda. Ada ke tidak dia tulis ingredient nya?


Klik gambar untuk tumbesaran

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...