Pengikut

Khamis, 3 Mei 2018

IVF Journey - #1 - Halangan-halangan yang dihadapi

DISCLAIMER: Post ini adalah pos tahun 2017. Dah lama duduk kat dalam draft blog ni. Kononnya nak post lepas habis proses IVF. But tak kesampaian sebab selepas habis proses IVF, ayah aku meninggal dunia selepas seminggu pembedahan jantung di IJN. Tahun yang bagi aku sangat sedih sekali. Mohon sedekahkan al-Fatihah untuk arwah ayah aku, semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang beriman.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tahun ni (2017) adalah the highlight of all TTC treatment yang pernah aku lalui. Lama juga aku berehat dari TTC treatment. Maklumlah macam-macam halangan. OPK dan BBT pun dah ke laut. Setelah dah cuba clomid dan IUI, so the next step adalah IVF. Yaaaaaa, betul IVF. Lama juga aku kumpul duit untuk buat IVF ni. Akhirnya tercapai juga hasrat nak buat IVF.

IVF adalah satu perjalanan yang perlukan kekuatan mental, fizikal dan emosi. Jadi aku buat keputusan untuk ambil cuti tanpa gaji selama 6 bulan bermula dari Mac ke Ogos 2017 supaya perjalanan IVF aku kurang gangguan mental, fizikal dan emosi. Tetapi apa yang kita rancangkan kadang-kadang tak mengikut jalan mudah.

Sebelum tu nak bagitau, step IVF berbeza-beza bergantung pada doktor anda. Jadi jangan pelik jika step yang aku lalui berbeza dengan step korang.

Here we go:

=================
CD18 Cycle #1
11 April 2017
1st IVF appointment
=================

Aku dah tak ingat sekarang dah cycle period keberapa sejak aku start TTC. Jadi aku start balik Cycle#1 khas sempena nak buat IVF ni.

Sesiapa yang berkenan nak buat IVF dengan Doc Adilah, anda kena datang berjumpa beliau pada CD18-CD20. Waktu ni Doc akan scan dan bagi ubat untuk korang consume. Doc juga akan suruh buat beberapa blood test.

Jadi pada hari tersebut, aku perlu buat ujian darah Vitamin D dan Anti-Mulerrian Hormone (AMH). Paras Vitamin D perlu normal untuk procede IVF. Kerana Vitamin D memainkan peranan penting dalam banyak aspek kesuburan. Baca selanjutnya tentang Vitamin D dan kesuburan di post ini.

Manakala ujian darah AMH menentukan berapa banyak lagi baki telur yang tinggal dalam ovari kita (secara subjektif). Jika nilainya sangat rendah, maknanya hampir menghampiri menopos. Dengan tahu nilai AMH, doktor boleh tentukan dos ubat yang sesuai untuk kita. Jika nilai rendah, lebih banyak dos ubat diperlukan untuk rangsang ovari membesarkan telur. Selain itu, doktor boleh tentukan samada kita berisiko tinggi untuk dapat Ovarian Hyperstimulation Syndrome (OHSS) atau tak. Kebiasaannya, PCOSer mempunyai nilai AMH yang tinggi dan cenderung untuk dapat OHSS.

Jadi, keesokan harinya, nurse telefon untuk bagitau keputusan ujian darah. Keputusannya? Paras Vitamin D rendah. Maka terpaksalah aku tunda IVF. Aku perlu ambil supplement Vitamin D 4000iu sehari selama sebulan dan repeat blood test.

Sebulan lepas tu, aku repeat blood test. Alhamdulillah, result adalah normal. Tetapi aku tak dapat procede lagi dengan IVF kerana dah nak bulan puasa. Maka, terpaksalah tunggu lepas raya untuk procede IVF.

See banyakkan halangan. Tapi insyaAllah banyak hikmah disebalik segala halangan tersebut.

===========
CD1 Cycle#2 
30 Mei 2017
===========
Since aku ada PCOS, period aku tak regular. Itu antara perkara yang aku risaukan, bila aku dapat tau, keputusan Vitamin D aku rendah. Aku dah risau bila mesti lepas raya gak baru dapat buat IVF ni.

Cycle#1, kitaran haid adalah selama 66 hari.

Untuk cycle#2 pula, kitaran haid adalah selamat 47 hari. Waktu start cycle#2 ni, bulan puasa dah start.

============
CD1 Cycle#3
16 Julai 2017
============
Hari ke 22 hari raya.

Here is the wierd thing about this cycle. Sebelum bermulanya Cycle#3, dek kerana nak cepat start treatment for IVF, aku makan duphaston untuk induce period. but guess what, after Duphaston aku tak period pun. Rupanya right after aku makan duphaston, aku ovulate rupanya. Betul-betul tak sangka aku ovulate sebenarnya sebab cycle#1 dan cycle-cycle sebelum ni adalah sangat panjang. So, dah ovulate, kenalah tunggu lagi 2 minggu untuk period datang. Dan period datang pada 16 July.

Itulah gelojoh sangat. Makan duphaston sapa suruh. Padan muka kat diri sendiri. Tetapi aku ada reason, kerana jika aku start proses IVF lewat sangat, Aku takkan sempat proses IVF dalam waktu aku unpaid leave.

==================
CD18 Cycle#3
2 Ogos 2017
2nd IVF Appointment
==================

Yeay, akhirnya. Berjaya juga memulakan proses IVF. Jadi pada CD18, aku jumpa doktor.

-- Seperti biasa scan TVS untuk tengok keadaan ovari dan rahim. Ovari seperti biasa policystic. Terdapat lekatan (adhesion) di belakang rahim sama seperti tahun lepas tetap kau disitu lekatan. Lokasi ovari adalah pada kedudukan optimum untuk ovum pick-up (OPU). Jadi doc melarang buat any senaman seperti zumba dan sewaktu dengannya untuk elakkan ovari berubah kedudukan.

-- Ada dua jenis ubat doktor bagi pada hari tersebut
   - Norculut - start makan pada 4 Ogos. 1 hari 2 kali selama 12 hari
   - Progynova 2mg - start makan pada 6 Ogos sampai doktor arahkan suruh berhenti.

-- Once period, aku perlu inform doktor, supaya doktor boleh nyatakan bila perlu aku stop progynova,  start ubat untuk rangsang pembesaran telur dan tarikh untuk next appointment. Doktor jangka aku akan period pada 18/19 Ogos (Cd34/35). Disebabkan 18 Ogos tu hari jumaat, maka doktor terus set appointment pada 18 Ogos.

=================
CD34 Cycle#3
18 Ogos 2017
3rd IVF Appointment
=================

-- Period tak muncul tiba lagi waktu ni. Tapi sebab esoknya hari sabtu, so datang juga appointment. Seperti biasa TVS tgk keadaan ovari dan rahim then perbincangan.

-- Doktor tanya nak guna ubat rangsangan yang mana. Kali ni aku buat keputusan untuk guna ubat paling murah iaitu HuMog.

Sebelum ni masa proses IUI aku pilih ubat paling mahal iaitu Gonal-F. Malangnya, ubat tu tak berapa efektif untuk aku. Maybe dos waktu tu pun tak tepat. Yelah, bila ada PCOS, agak sukar untuk tentukan dos ubat. Ubat tak boleh terlalu banyak sebab takut banyak sangat telur yang besar. Ubat tak boleh terlalu sikit sebab takut takde langsung telur yang besar. Lagi satu aku takut badan aku dah imun dengan Gonal-F tu. Begitulah ceritanya.

- Dengan berat aku dan nilai AMH, aku perlu ambil 225iu HuMog selama 6 hari. Dibekalkan sekali siap-siap dengan ubat orgalutran. (nanti aku akan cerita dalam seperate post tentang jenis-jenis ubat ni).

-- Selepas habis norculut, sepatutnya period akan datang dalam masa seminggu, dalam kes aku selalunya period akan datang selepas 3/4 hari aku stop norculut (ni yang doc jangkakan period aku datang pada 18/19 Ogos tu. Tetapi, lagi sekali period tak muncul tiba.

Jadi aku minta advice doktor. Doktor advice untuk makan duphaston. Kali ni 3 kali sehari pula. Duphaston and norculut ni function nya lebih kurang. Nama brand je berlainan. Jadi aku perlu tunggu lagi 2 minggu untuk period datang. Aku frust sangat waktuni. Sampai aku jadi stress dan sakit kepala. Yelah, unpaid leave dah nak habiskan. Tak kesampaian cita-cita aku nak buat IVF waktu cuti.

-- Dan guess what, bila aku dah beli dah duphaston semua. Petangnya terus ada spotting coklat. Main-mainkan period ni. Maka keesokan harinya, aku terus inform doktor dan doktor advice bila perlu start cucuk. Syukur sangat.

Begitulah halangan-halangan yang perlu aku hadapi sebelum akhirnya aku dapat procede dengan proses IVF. Panjang dan memakan masa. InsyaAllah ada hikmah disebaliknya.

Bersambung....

Isnin, 5 Februari 2018

Penghujung 2017 - ayah yang kusayangi dan IVF

22 Disember 2017

Selepas waktu melawat dalam pukul 8 lebih, kami semua bersurai. Aku dan suami hantar adik ke kl sentral nak naik ets. Mak dan adik beradik lain balik rumah.

Masa tengah dinner, IJN call, suruh datang IJN. Doktor nak jumpa.

Dipendekkan cerita, di IJN, doktor panggil masuk bilik kaunseling. Doktor jelaskan diorang dah buat yang terbaik. Ubat pun dah maksimum. Tapi keadaan ayah tak improve. Sebelum ni, dah dua kali jantung ayah berhenti, but doktor berjaya denyutkan balik.

Tetapi, lepasni, kalau jantung ayah berhenti lagi, diorang dah tak buat apa-apa dah. Taknak menyeksa ayah.

Seperti yang dijangkakan, menangislah kami semua. Kami semua dibenarkan masuk dalam ICU untuk menemani ayah disaat-saat akhir hidup ayah. Kami baca yasin, bisikkan keampunan, rasa sayang dan kalimah syahadah.

Di mesin monitor, tekanan darah ayah semakin menurun. Dan akhirnya, hanya denyutan nadi sahaja yang terpapar pada skrin. Kejap naik, kejap turun.

Kami usap-usap kaki dan tangah ayah. Sejuk. Sejuk seperti ais dan basah. Dikaki, ada kesan kulit terkopek. Tanda peredaran darah tidak sempurna.

Dan tepat jam 11.55 malam, 22 Disember 2017, tepat seminggu selepas pembedahan bypass dan valve replacement, ayah menghembuskan nafas terakhir😭😭.

TRAUMA dan PATH HATI itu perkataan yang aku rasa sehingga sekarang.

Trauma dan patah hati.

Sepanjang tahun 2017, banyak tanda tanda ayah berikan.

Sepanjang tahun 2017, aku sibuk dengan rawatan ivf. Aku seperti mengejar masa. Nak mengandung sebelum ayah pergi. Tahun ni juga, ayah banyak pesan suruh aku berusaha mengurut ke apa. Tahun tahun sebelum ni, ayah tak pernah cakap apa-apa perihal kami tiada anak. Aku tahu, ayah nak tengok kami ada anak sebelum ayah pergi.

Benar, Allah swt berikan rezeki pada waktu yang tepat. IVF aku tak sampai peringkat embryo transfer. Embrio taknak berkembang. Doktor pun pelik dan puzzle. Jadi, buat masa sekarang, doktor suruh rehat dari sebarang rawatan. Dan amalkan supplement yang doktor sarankan.

Rupanya, ada ujian besar menanti selepas 3 minggu tamat rawatan IVF.

Perkataan terakhir ayah sebelum ditolak ke dewan bedah. Sayup sayup je kami dengar.
"Ayah pergi dulu"

Kematian itu tak dapat dilambatkan atau dicepatkan. Kematian itu sudah termaktub masanya. Tak berusaha pun mati. Berusaha pun mati. Ini yang aku pegang, yang ayah pegang sebelum decide nak buat pembedahan ke tidak.

Rindu ayah.

Mohon sedekahkan alfatihah untuk arwah ayah saya, mogarohnya dicucuri rahmat.

Khamis, 7 Disember 2017

Bagaimana perbaiki kualiti telur (ovum)

Haluuuuu...

Apa yang ku ceritakan ini adalah berdasarkan pembacaan aku.

Bagi aku, jika cara hidup anda sihat, anda rajin bersenam, makan makanan berkhasiat, emosi pun happy je. InsyaAllah badan anda sihat termasuklah kualiti telur anda.

Tetapi....

Meh angkat tangan sapa yang lifestyle nya sangat sihat? Tak pernah makan magi, tak pernah makan kfc. Tak pernah makan sardin dalam tin. Tahniah! Entri ini bukan untuk anda.

Nah taknak sembang banyak. Ni aku share je gambar dari nota aku ya.


  1. Semakin kita tua, semakin merosot kualiti dan jumlah telur kita.
  2. Terdapat 3 cara yg boleh diukur untuk kenal pasti jumlah telur yang ada secara am - FSH, inhibin B dan AMH
  3. Perkara utama untuk pastikan telur kita berkualiti adalah pastikan peredaran darah lancar
  4. Contoh macam mengurut. Aku tak treat urut tu untuk mudahkan mengandung. Tapi aku mengurut untuk betulkan urat dan lancarkan perjalanan darah. Kerana aku percaya, perjalanan darah lancar, sa organ dapat benefit sepatutnya. Jadi kalau sekadar gi urut untuk urut perut je. Tak payahlah. Semua sistem/organ dalam badan ni berkait rapat antara satu sama lain. Kalau satu sistem jem, sistem yang lain pun dapat kesannya. 
  5. Pastikan hormon juga seimbang. Jaga diet dan elak sebaik mungkin segala jenis xenoestrogen.
  6. Xenoestrogen adalah bahan yang mimic fungsi estrogen dalam badan. Ia boleh berada dimana mana sahaja disekeling kita. Contohnya, perfume, air freshener, racun serangga, shampoo, sabun, moisturizer, lotion. Dan macam - macam lagilah.
  7. Ada banyak jenis supplement untuk tingkatkan kualiti telur. Tak perlu ambil semua, pilihlah 1-2 jenis je. Lagi bagus minta pendapat doktor sekali. Macam aku, ada supplement yang doktor tak bagi aku ambil atau suruh stop ambil. Ada supplement yang doktor cadangkan aku ambil.
  8. Dari segu pemakanan? Elakkan makanan proses dan fast food. Ambil makanan yang kaya nutrien seperti kurma, avocado, sayuran hijau dan lain - lain.
Anda ada tips lain untuk tingkatkan kualiti telur? Meh share sini. Semoga bermanfaat untuk semua.

Anda jangan konfius kualiti telur dengan cara nak besarkan telur. Dua2 ni benda berbeza. Ada yang telur membesar dengan jayanya. Tapi kualiti telur hampeh. Tapi share je lah tips besarkan telur juga. 

Rabu, 6 Disember 2017

Sakit semasa ovulasi - ovulation pain

Halooooo...


Sedang aku membelek-belek nota aku tentang kesuburan, pcos dan macam-macam nota. Terasa nak berkongsi nota tentang Ovulation pain.

Ada sesetengah orang akan merasa sakit semasa ovulasi. Macam aku, ada sesetengah cycle akan rasa sakit.

Teringat dulu masa first time on clomid. Masa hari ovulasi tu, ovari aku sakit sangat berdenyut-denyut. Nak jalan pun susah. Tapi alhamdulillah lepas ovulasi tu, terus hilang sakit tu seratus peratus.

Jadi meh nak copy paste balik nota aku tentang ovulation pain ni.


  1. Dikenali juga sebagai mid-cycle pain 
  2. Sakit ini dirasai sebelum/semasa/selepas ovulasi
  3. Jangka masa kesakitan adalah dari beberapa minit sehingga ke 48 jam
  4. Kadang,kadang kesakitan tu disebabkan oleh sakit lain (cth: endometriosis)
  5. Jumpa doktor jik kesakitan itu melebihi 3 hari.
  6. Rasa sakit ini disebabkan oleh telur tengah nak pecah (ovulasi) ataulun dah pecah.
  7. Jika kesakitan tu sangat teruk dan berpanjangan, berkemungkinan anda ada masalah sepertu salpingitis, keradangan pangkal rahim kronik, endometriosis, cyst ovari, mengandung luar rahim, appendik atau masalah usus. --> sila jumpa doktor dengan kadar segera.
SIMPTOM OVULATION PAIN
  1. Sakit di bahagian bawah abdomen, dekat bahagian hip bone. Kiranya kat ovary kita lah tu.
  2. Terjadi 2 minggu sebelum haid
  3. Kesakitan dirasai di bahagian kanan atau kiri bergantung kepada ovari yang mana melepaskan telur 
  4. Kesakitan mungkin berpindah-pindah untuk kitaran haid berbeza atau sama saja untuk beberapa kitaran (jadi kita boleh tahulah ovari mana yang aktif keluarkan telur)
  5. Tahap kesakitan itu berbeza-beza. Contohnya: rasa tekanan di bahagian abdomen, rasa sakit mencucuk-cucuk atau berdenyut-denyut
Ok, itu je dalam nota aku. Tak semua dapat merasa ovulation pain ni. Ada yang tak rasa langsung. Ada yang kitaran ni rasa. Tapi kitaran seterusnya tak rasa. Cenggitu.

Apa nak buat kalau sakit, berehatlah. 
Klu ada essential oil tu, sapu untuk kurangkan sakit. 

ok, itu aja nak cerita
Inilah notanyaa...



Khamis, 7 September 2017

September is PCOS Awareness Month

Halooooo...




Bulan ini merupakan Bulan Kesedaran PCOS.

Jadi pada sesiapa yang ada cerita, pengalaman, dan luahan perasaan berkenaan PCOS. Bolehlah berkongsi.

Whatsapp saya di 0193016450 untuk kongsi pengalaman anda. Boleh juga komen di pos ini.


Semua perkongsian ini saya akan share di page saya Perjalanan TTC Seorang PCOSER dan di blog ini. Jangan risau, identiti anda akan dirahsiakan.

Jom, semarakkan Bulan Kesedaran PCOS ni. Share post ini diblog anda dan laman sosial anda.


Amalan untuk mudah mengandung

To those who wish to pregnant, baca surah Sajadah (7-9), especially lepas abih jer period and after ‘bersama’..

Baca dlm kiraan ganjil.

Then on ayat no 9, ‘Kemudian Ia menyempurnakan kejadiannya, serta meniupkan padanya: roh ciptaanNya’… baca 3X / 7x sambil sapu kat perut.

Ayat ke 7: 

Yang menciptakan tiap-tiap sesuatu dengan sebaik-baiknya, dan dimulakanNya kejadian manusia berasal dari tanah;

Ayat ke 8:

Kemudian Ia menjadikan keturunan manusia itu dari sejenis pati, iaitu dari air (benih) yang sedikit dipandang orang; 

Ayat ke 9:

Kemudian Ia menyempurnakan kejadiannya, serta meniupkan padanya: roh ciptaanNya. Dan Ia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran), (supaya kamu bersyukur, tetapi) amatlah sedikit kamu bersyukur.

Sharing from Blog Dessert of Life

Rabu, 6 September 2017

Melatonin (hormon tidur) meningkatkan kualiti telur


Sedang seronok baca blog TTC luar negara, terbaca sorang ni ambil suppelment melatonin masa IVF cyclenya untuk meningkatkan kualiti telur. Bila difikirkan balik dari pembacaan dan online summit yang aku join, why not? Melatonin ni bertindak sebagai antioksidan dan  melindungi sel dari radikal bebas. Maksudnya, lindungi sel dari rosak seterusnya meningkatkan kualiti telur.

Jadi, ini ceritanya.

Melatonin ni merupakan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pineal yg terletak di otak. Fungsi hormon melatonin ni adalah untuk seimbangkan circadian rhythm. Bahasa mudahnya waktu tidur dan jaga kita.

Waktu tidur, badan kita akan berkerja untuk meningkatkan kesihatan badan kita. Banyak sangat proses yang tengah berlaku waktu kita tidur. Ini antara kebaikan bila kita dapat tidur yang cukup.

  • Menguatkan daya ingatan
  • Mengurangkan protien keradangan (C-reactive protien) dalam badan - Kajian pada tahun 2010 menunjukkan C-reactive protien adalah tinggi pada individu yang tidurnya kurang dari 6 jam.
  • Meningkatkan prestasi dan daya tumpuan
  • Bantu menurunkan berat badan - individu yang dapat tidur yang cukup, hilang lemak lebih banyak (56% dari pengurangan berat badan) berbanding individu yang tak cukup tidur dimana mereka hilang lebih banyak jisim otot. Maksudnya jumlah penurunan berat badan adalah sama. tetapi yang tidur cukup hilang lemak. Yang tidur tak cukup hilang otot.
  • Mengurangkan stress, depresi dan keresahan.
  • Sistem imun lebih kuat
  • Bantu seimbangkan pengeluaran hormon
dan macam-macam lagi.

Bila kita tak dapat tidur lena, waktu kerja badan kita terganggu. Disinilah datang peranan melatonin ni. Selain sebagai antioksida melatonin ni akan bagi kita mengantuk, mudah tidur dan dapat tidur yang nyenyak.

Jadi, BAGAIMANA CARA UNTUK MENINGKATKAN MELATONIN DALAM BADAN?

  • Paras melatonin akan meningkat bila hari dah gelap. Kegelapan akan menyebabkan lebih banyak melatonin dihasilkan. Jadi, pastikan tutup lampu awal. Kalau boleh lepas isyak, terus tutup lampu atau guna lampu berwarna oren atau merah. Sebelum tidur jangan main handphone. Cahaya dari handphone mengganggu pengeluaran hormon melatonin ni.
  • Makan makanan yang mengandungi melatonin masa makan malam. Contohnya, nenas, oren, pisang, daging, goji beri dll.
  • Guna essential oil cedarwood yang membantu stimulate melatonin dari otak. Itulah sebabnya kita boleh tidur lena bila guna eo cedarwood.
  • Ambil supplement melatonin - supplement ni selalu diberi pada mereka yang ada masalah imsonia, jet lag, dan masalah tidur yang lain.

Jadi, siang pula bagaimana, bila hari mula siang, paras hormon melatonin akan menurun dan hormon serotonin meningkat, the happy hormon! Hormon serotonin membuatkan kita terjaga (more awake). Menjadikan kita lebih bertenaga dan riang.

Jadi bila bangun tidur, buka lampu dan selak langsir bagi cahaya matahari masuk. Bagi hormon serotonin meningkat. Jadi dengan cara ini, circadian ryhthm dapat dibetulkan seterusnya waktu tidur dan jaga kita lebih berkualiti.

Tidak yakin? Banyak kajian tentang melatonin ni terhadap kualiti oocyte (telur) dan embrio ini antaranya (Klik link):

Ini pula antara kajian melatonin dan tidur:



Sekian.

**************************************************
Untuk info lanjut tentang essential oil, whatsapp 0193016450

Untuk info lanjut tentang TTC:

- follow blog: www.pcoserjourneytoconcieve.blogspot.com

- follow FB page: Perjalanan TTC Seorang PCOSer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...