Pengikut

Rabu, 18 Januari 2017

Perancangan TTC 2017

Halooooo..

Tadi kita pos pasal kelas TTc. Post ni pula nak ceritalah apa perancangan TTC tahun 2017 ni.

TAhun 2016 tahun yang paling sikit usaha TTC. Kira tahun rehatlah. Lepastu dengan cik abam saya telibat dengan kemalanganlah. Saya masuk hospitallah. Then bz dengan bisneslah.

JADI

Tahun 2017 ni, nak all out usaha TTC. So, ini perancangannya,

1. Start journaling. To list my fear and how to overcome it. Journaling is one way to overcome your fear and be worthy.

2. Ambil unpaid leave. Nak uruskan hidup dan tenangkan fikiran. Sambil tu usaha TTC di rumah.

2. IVF bulan 4 atau 7. Itu sajaaaa... hehehhehehe

And then nak iklan ni.. sekarang tengah ada free online submit berkaitan fertility, "BEFORE BABY REVOLUTION". Mehlah join mendengar sama-sama.

Klik kat sini untuk mendaftar: http://www.beforebabyrevolution.com/


Kelas Percuma "TTC with Essential Oil"

Assalammualaikum...


Wow!! Lama sunggu tak buat entry baru. Blogspot pun dah berwajah baru.

Saya nak buat pengumuman. 21 Januari 2017 (Sabtu) ni, saya akan ada kan kelas "TTC with essential oil (EO)".

Ddalam kelas ini kita akan belajar tentang:

  1. Apa itu EO dan bagaimana EO dihasilkan
  2. Cara penggunaan EO
  3. Fahami kitaran haid dan hormon yang terlibat
  4. Bagaimana monitor kitaran haid dan sains disebaliknya
  5. Masalah berkatian sistem reproduktif
  6. Bagaimana EO boleh membantu
Kelas adala PERCUMA!!

Jangan risau, tiada aktiviti jualan pada hari tersebut :)

Butiran kelas adalah seperti berikut:
  • Tarikh: 21 Januari 2017 (Sabtu)
  • Masa: 10 pagi - 12 tengahari
  • Tempat: Taman Melati, KL
Berminat? Boleh hubungi saya di 0102835450 untuk info lanjut.
________________________________________________________________

KENAPA SAYA BUAT KELAS KHAS NI?

Ceritanya, saya ada support group TTC di whatsapp. 
Kebanyakan TTCian tak paham tentang kitaran haid sendiri. 
TTCian tak paham kenapa doktor bagi sekian-sekian ubat. 
TTCian tak paham kenapa period lewat?
dan macam-macam lagi.

Dengan adanya kelas ini, sedikit sebanyak TTCian semua ilmu berguna.

Sabtu, 12 November 2016

Essential Oil Untuk PCOS Part 1

Hai, lama sungguh tak update blog ni. Maaflah, tahun ni banyak bz dengan benda benda baru.

Harini saya nak share sikit tentang Essential Oil. Sebelum ni saya ada cerita serba sedikit tentang essential oil. Kalini nak cerita pasal essential oil untuk PCOS juga.

Makin lama berTTC ni, makin banyak pula yang saya belajar tentang badan sendiri. Untuk berTTC ni, bukan sahaja kita jumpa doktor dan buat treatment. Tapi juga kita perlu ambil kira keperluan diri kita dari segi emosi, fizikal dan  mental. Ok, nanti saya cerita lain part tu.

Jam recap sikit.


APA ITU PCOS?
PCOS adalah polycystic ovarian syndrom. Dipanggil sindrom sbb ia adalah gabungan dari beberapa masalah.

Doktor akan cakap anda ada PCOS jika anda ada 2 dari 3 kriteria ini:
  1. Kitaran haid tak normal (3-4 bulan sekali baru period)
  2. Bila buat TVS (ultrasound melalu vagina), boleh nampak ovari kita penuh dengan bulat2 kecil warna hitam.
  3. Terlebih hormon lelaki (bulu lebat, misai dll).
Ini adalah antara simptom-simptom yang anda boleh ada jika ada PCOS. Gambar perempuan berjanggut dan perempuan gemuk tu adalah penghiidap PCOS tau. Diorang ni dah famous disebabkan keterbukaan diorang berkongsi masalah PCOS diorang. 

JADI BAGAIMANA EO BOLEH BANTU MASALAH PCOS NI?
EO boleh membantu dari segi untuk seimbangkan hormon, kurangkan paras insulin, mengurangkan masalah stress, membaiki sel-sel badan yang rosak, membersihkan rahim dan lain-lain lagi.

Senarai ini adalah antara EO dan produk Young Living yang boleh anda gunakan untuk bantu masalah PCOS dan perjalanan TTC secara amnya.



PROGESSENCE PHYTO PLUS (PPP) 
Mengandungi ekstrak Yam gred USP (natural progesteron) dan adunan EO frankincense, peppermint dan bergamot.

Antara kebaikannya dapat stabilkan haid dan bantu menyokong fasa luteal sekaligus mengelakkan keguguran.




EO LEMON 
EO lemon ni didapatkan dari kulit lemon dengan caara cold-press. Dalam 15ml botol, 75 biji lemon diperlukan untuk dapatkan EO lemon.

Semua orang tahu kan kebaikan lemon ni. Cuma bezanya EO lemon ni dengan jus lemon adalah EO lemon tak menghakis gigi dan tak menyebabkan sakit perut.




EO LAVENDER 
Atau sebarang EO yang ada kesan menenangkan seperti Geranium, Ylang-Ylang, Joy, Stress Away dan lain-lain.

Saya suka lavender sebab lavender ni banyak sangat kegunaannya. Dahla wangi.

Saya suka diffuse lavender ni sebelum tidur. Tidur nyenyak dan tak terjaga-jaga.
OCOTEA
Merupakan keluarga yang sama dengan kulit kayu manis.


Ocotea dapat bantu untuk kawal paras insulin dan gula dalam darah, masalah parasit dan candida dalam badan dll.













FRANKINCENSE / SACRED FRANKINCENSE
Didapatkan dari resin pokok tersebut. 

Frankincense ni boleh membaiki sel badan yang rosak. Sel rosak ni boleh jadi apa sahaja. Kita sakit tekak pun sebenarnya sel kat tekak tu rosak.

Ia juga boleh buat kita rasa grounding dan menenangkan




NING XIA RED (minuman kesihatan berasaskan goji beri)

Namanya Ning Xia red sebab buah goji beri tu diambil dari wilayah Ning Xia di China. Di sana, tanahnya sangat subur, maka buah goji beri ni penuh dengan nutrien yang optimum.





Banyakkan? Mana satu nak pilih? Takde ke satu EO je kita boleh guna untuk selesaikan masalah PCOS ini?

Ni belum lagi saya masuk part supplement seperti fish oil segala. Kita fokus kat EO je dulu k. Nak tau lebih detail tentang kebaikan fish oil? Boleh rujuk pos lama.

Jadi, PCOS ni terdiri dari pelbagai simptom. Setiap orang yang ada PCOS simptomnya lain-lain. Jadi kita kena tackles satu-satu. Kita tak boleh pukul rata untuk guna EO yang sama. Contohnya EO untuk menenangkan, ada yang sesuai dengan EO dari sumber flora seperti lavender dan geranium. Tapi ada orang yang sesuai dengan eo dari sumber buah sitrus.

Tapi, yang semestinya perlu ada, adalah PPP, lemon dan Ning Xia Red.

So far, sepanjang saya pakai eo, banyak benefit yang saya dapat terutamanya terhadap masalah perut saya dan juga dari segi emosi.

Nanti saya akan cerita lebih lanjut dalam post seterusnya. Banyak nak kene explain ni. Contohnya kenapa kena kawal stress, kena kena kawal insulin dan sebagainya.

Lastly, kalau anda berminat nak tau lebih lanjut tentang EO, boleh hubungi saya di 0102835450.

Nantikan Part ke-2. Saya nak cerita tentang insulin.

Untuk info lanjut:
1. Apa itu PCOS
2. Kebaikan Fish Oil
3. Talk PCOS
4. Like fb page Perjalanan TTC seorang pcoser

Untuk tahu lebih lanjut tentang essential oil:

Follow ig pondok_minyak
www.instagram.com/pondok_minyak

Like page pondokminyak
www.facebook.com/pondokminyak

Isnin, 22 Ogos 2016

Rawatan Kesuburan

Tajuk serius je kan?

Ni nak gitau, rindunya nak jumpa doktor kesayangan aku. Rasanya dekat setahun juga aku stop rawatan moden.

Tetapi kalini kena juga. Dah dapat hint dari tukang urut aku. Something is wrong with my left fallopion tiub. Jadi kenalah sahkan kan?

Jadi,akan meriahlah kembali blog aku ni...😊😊😊😊😊😊😊😊

Isnin, 15 Ogos 2016

TTC with Essential Oil

Haluuuuu.. ku ingin menjemput semua pembaca blog ini untuk menyertai sharing session ini:

TTC WITH ESSENTIAL OIL


Dalam kelas ni akan diceritakan detail tentang kitaran haid dan bagaimana nak monitor kitaran haid anda. Dua perkara ni adalah penting. Sebab bila korang paham benda ni, semua benda pun senang paham.

Aku sering mendapat soalan berkenaan kitaran haid ini. Masih ramai yang tak paham tentang kitaran haid ni. Kitaran haid bukan hanya tahu cara untuk kira hari subur sahaja. Ia lebih dari tu tau.  

Topik pcos dan endo juga akan disentuh.Seterusnya bagaimana essential oil boleh membantu dalam usaha TTC anda.

Anda harus datang jika:

● Anda tengah mencuba tetapi anda blurr tak tahu nak buat apa. 
● Jumpa doktor, tapi tak tahu kenapa doktor bagi ubat tertentu dan tak paham apa yang doktor cakap. 
● Tak tahu nak kira hari subur sebab period tunggang langgang. .
● Sentap tak tentu pasal bila dengar orang mengandung, bila kawan duk cerita pasal anak-anak, bila orang duk tanya bila nak ada anak dan macam-macamlah.😉😉😉
● Anda senang terpengaruh dengan pelbagai supplement di luar sana yang claim boleh buat kan anda pregyy. 

Ok... macam2lah korang akan belajar.

Jangan lepaskan peluangni k.

Whatsapp 0102835450 untuk mendaftar. Atau tinggalkan no telefon diruangan komen. Jangan risau, komen tak akan dipublish.

War-warkan juga kepada rakan-rakan anda yang mungkin berminat untuk hadiri kelas ini.


Isnin, 18 Julai 2016

Cycle ke-13 dan plan seterusnya

Lamanya tak update kat sini. 

Maaflah sekarang banyak update kat page fb je.

So cycle ke-13

Cycle yang sangat-sangat carca marba. BBT dan OPK entah kemana.

BBT buat sampai CD51 je. Pastu dah terberhenti. Sebabnya, diriku masuk hospital. Lepas tu husband pula masuk hospital.

Diriku masuk hospital sebab masalah usus. Lepastu husbandku masuk hospital sebab eksiden kepala lutut retak. Jadi hidup jadi kelam kabut sikit and TTC pun off sekejap.

Eh, supplement pun skip tak ingat. Memang kelam kabutlah.

Tapi dalam kelam kabut tu. Dapat juga predict bila period. Sebabnya, ku dah kenal dah badan sendiri. bila dah ovulate, automatik b****t rasa sensitif and sakit. Lepas 2 minggu mesti akan period. Jadi memang betullah ku period pada CD112 di akhir bulan puasa. HAPPY!!!!!

Keluar juga dikau. Yang bestnya, pengeluaran darah period sangat lancar. Mungkin berkat pakai progessence phyto plus. 

So, ituje nak update.

Now cycle ke-14. Dah CD24 harini. OPK dan BBT pun masih kelaut. Raya lah katakan. Cycle ni pun masih off TTC.

Hurm, apa plan cycle ke -14 ni ye?
1. Konsistent makan supplement - fish oil, probiotik, osteomatriks, sulfurzyme, NAC seminggu sekali, multivitamin selang sehari.
2. Habiskan ubat homeopati then set appointment dengan doc suriyakathun (tak sempat lagi nk cite pasalni. Nota dalam phone terhilang pulaktu. Laterlah k)
3.. Sapu minyak - progessence phyto plus, minyak dd CSITI (dah habis, sambung dengan Scalerressence pula).
3. Detoks - Ning Xia Red, EO lemon dan bergamot, amaryllis essential.

Tu je kot. Anyway  NAC dan sulfurzyme tu saya ada tunjuk kat doc Suriya. Memang beliau cadangkan pun untuk makan supplement tu selain dari ubat homeopati yang beliau bagi. 

Ning Xia Red tu adalah Goji Berry sebenarnya. Tapi bezanya dengan goji berry yang lain adalah asalnya dari wilayah Ning Xia. Kenapa Ning Xia, sebab tanah disana kaya dengan nutrient dan sangat subur. Jika anda seorang petani dan suka bercucuk tanam, anda akan tahu bahawa keadaan tanah dikawasan tersebut memainkan peranan penting terhadap kualiti tumbuhan tersebut. Pernah tak anda makan buah tembikai yang manis dan tawar? Kenapa satu tawar dan satu lagi manis? Haaa!! Fikir-fikirkan.

 Hurm tu je kot..

Anyway jika anda berminat untuk cuba essential oil (eo) atau ning xia red atau skincare natural and organik, hubungi saya k. 0102835450 :-) 

* Sebenannya rindu nak mula treatment balik. Tapi memandangkan keadaan sekarang tak mengizinkan (Husband still pakai tongkat). Jadi ku postpone dulu dan fokus untuk sihatkan badan dulu. Doc Suriya pun suh sihatkan badan dulu. Kenapa? Nanti ye ku cite.

So, apa plan TTC korang pula?

Raya sebulankan?

SELAMAT HARI RAYA SEMUA

Sabtu, 21 Mei 2016

Makanan yang perlu dielakkan untuk kesuburan

Bila kita banyak menimba ilmu, kadang-kadang apa yang kita percaya betul, tak semestinya betul.

Contoh macam brokoli. Bagus untuk singkirkan estrogen berlebihan dalam badan. Jadi sesuai untuk sesiapa yang ada estrogen dominant. Tetapi brokoli boleh menyebabkan benda lain pula. Baca ye setiap gambar dibawah. Fikir-fikirkan.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...