Pengikut

Ahad, 20 Ogos 2017

Pengganggu Endokrin


Endocrine Disruptors a.k.a pengganggu endokrin 😜

Maksudnya, pengganggu yang kacau hormon kita. Selalu kita terlepas pandang. Benda yang sekecil-kecilnya pun tanpa sedar mengganggu sistem endokrin kita.

Contohnya, pewangi kereta yg tergantung comel dalam kereta. Anda duduk di dalam kereta 5-6 jam sambil bau bahan kimia merbahaya a.k.a pewangi kereta itu. Terpikir tak ia tak bagus untuk hati kita?
Kesian hati kita. Manalah badan tak jadi estrogen dominan. Badan jadi estrogen dominan bukan hanya sebab badan kita hasilkan banyak estrogen tambah dengan xenoestrogen dari sekeliling. Tapi sebab hati tak dapat nak uraikan estrogen untuk disingkirkan dari badan. Estrogen yang tak terurai ni recycle balik dalam badan kita 2/3/4 round lagi. Makin lama makin banyaklah estrogen tu terkumpul dalam badan dan jadi maikin toksik pada badan.

Siankan hati kita. Belum lagi toksin-toksin dari sekeliling kita. Pastu, hati kita tak dapat nak berfungsi dengan baik bila usus kita pun tak fungsi dengan baik. Bakteria baik pun takde.

Jadi..

Sembuhkan usus --> sembuhkan hati --> nyahkau estrogen berlebihan.

Kenapa kena elakkan?
Sebab ia adalah penyebab masalah kesihatan wanita seperti cyst, fibroid, endometriosis and pcos.


*actually this is my post on my FB. Just to make sure its not missing. So, i posted it in my blog. More to come..... =)

Rabu, 16 Ogos 2017

Bila dapat bercerita tentang rawatan kesuburan tanpa perlu berlindung

Harini rasa seronok sangat lunch bersama-sama kawan ofis. Dua orang masih single dan sorang lagi TTC macam aku.

Jadi, masa lunch tu banyak berborak-borak tentang kisah rawatan kesuburan juga bertukar-tukar pendapat. Mainly kitorang berborak tentang rawatan IVF.

Ya, perjalanan TTC ini bukan mudah. Bukan semua memahami, tapi bila dapat berborak-borak tentang hal TTC tanpa perlu berselindung, itu adalah suatu nikmat. Dua orang kawan yang single pun banyak beri  semangat.

Enta terasa seperti aura positif datang lepas dapat berborak panjang begitu. Mood aku sangat baik harini. Dan aku rasa happy sangat.

One of the thing yang diborakkan tadi adalah peranan stress dan emosi terhadap kesuburan. Ya, dua ni sangat memberi kesan terhadap kesuburan. (Itulah salah satu sebab kenapa aku ambil unpaid leave).

Jadi, ada seorang doktor ni, Dr Tan Ee Ping, ada buat fertility counseling. Kebanyakan patientnya yang buat fertility kaunseling berjaya mengandung tanpa perlu buat rawatan kesuburan. Teringin nak pergi fertility counseling. But ine step at a time. For the time being, maybe i should really docus doing emotional freedom technique (EFT). Go, and google it.

Ok. Nite all. 😊.

*my period dijangka datang pada 18 August ni. Can't wait to see my doctor rhis friday 😊😊😊


Selasa, 15 Ogos 2017

When things Don't Go Our Way

JUST DON'T GIVE UP!

Dah baca ke entry sebelum ni? yg bulan january tu?

Apa yang kita rancang, kadang tak seperti yang kita mahukan. Tapi ada hikmah disebaliknya supaya apa yang kita rancang tu berjaya.

My unpaid leave will finish end of this August. Then, kembalilah semula ke alam pekerjaan fix time. Hehehehehe.

More update coming soon.. =) Stay tune..

Rabu, 18 Januari 2017

Perancangan TTC 2017

Halooooo..

Tadi kita pos pasal kelas TTc. Post ni pula nak ceritalah apa perancangan TTC tahun 2017 ni.

TAhun 2016 tahun yang paling sikit usaha TTC. Kira tahun rehatlah. Lepastu dengan cik abam saya telibat dengan kemalanganlah. Saya masuk hospitallah. Then bz dengan bisneslah.

JADI

Tahun 2017 ni, nak all out usaha TTC. So, ini perancangannya,

1. Start journaling. To list my fear and how to overcome it. Journaling is one way to overcome your fear and be worthy.

2. Ambil unpaid leave. Nak uruskan hidup dan tenangkan fikiran. Sambil tu usaha TTC di rumah.

2. IVF bulan 4 atau 7. Itu sajaaaa... hehehhehehe

And then nak iklan ni.. sekarang tengah ada free online submit berkaitan fertility, "BEFORE BABY REVOLUTION". Mehlah join mendengar sama-sama.

Klik kat sini untuk mendaftar: http://www.beforebabyrevolution.com/


Kelas Percuma "TTC with Essential Oil"

Assalammualaikum...


Wow!! Lama sunggu tak buat entry baru. Blogspot pun dah berwajah baru.

Saya nak buat pengumuman. 21 Januari 2017 (Sabtu) ni, saya akan ada kan kelas "TTC with essential oil (EO)".

Ddalam kelas ini kita akan belajar tentang:

  1. Apa itu EO dan bagaimana EO dihasilkan
  2. Cara penggunaan EO
  3. Fahami kitaran haid dan hormon yang terlibat
  4. Bagaimana monitor kitaran haid dan sains disebaliknya
  5. Masalah berkatian sistem reproduktif
  6. Bagaimana EO boleh membantu
Kelas adala PERCUMA!!

Jangan risau, tiada aktiviti jualan pada hari tersebut :)

Butiran kelas adalah seperti berikut:
  • Tarikh: 21 Januari 2017 (Sabtu)
  • Masa: 10 pagi - 12 tengahari
  • Tempat: Taman Melati, KL
Berminat? Boleh hubungi saya di 0102835450 untuk info lanjut.
________________________________________________________________

KENAPA SAYA BUAT KELAS KHAS NI?

Ceritanya, saya ada support group TTC di whatsapp. 
Kebanyakan TTCian tak paham tentang kitaran haid sendiri. 
TTCian tak paham kenapa doktor bagi sekian-sekian ubat. 
TTCian tak paham kenapa period lewat?
dan macam-macam lagi.

Dengan adanya kelas ini, sedikit sebanyak TTCian semua ilmu berguna.

Sabtu, 12 November 2016

Essential Oil Untuk PCOS Part 1

Hai, lama sungguh tak update blog ni. Maaflah, tahun ni banyak bz dengan benda benda baru.

Harini saya nak share sikit tentang Essential Oil. Sebelum ni saya ada cerita serba sedikit tentang essential oil. Kalini nak cerita pasal essential oil untuk PCOS juga.

Makin lama berTTC ni, makin banyak pula yang saya belajar tentang badan sendiri. Untuk berTTC ni, bukan sahaja kita jumpa doktor dan buat treatment. Tapi juga kita perlu ambil kira keperluan diri kita dari segi emosi, fizikal dan  mental. Ok, nanti saya cerita lain part tu.

Jam recap sikit.


APA ITU PCOS?
PCOS adalah polycystic ovarian syndrom. Dipanggil sindrom sbb ia adalah gabungan dari beberapa masalah.

Doktor akan cakap anda ada PCOS jika anda ada 2 dari 3 kriteria ini:
  1. Kitaran haid tak normal (3-4 bulan sekali baru period)
  2. Bila buat TVS (ultrasound melalu vagina), boleh nampak ovari kita penuh dengan bulat2 kecil warna hitam.
  3. Terlebih hormon lelaki (bulu lebat, misai dll).
Ini adalah antara simptom-simptom yang anda boleh ada jika ada PCOS. Gambar perempuan berjanggut dan perempuan gemuk tu adalah penghiidap PCOS tau. Diorang ni dah famous disebabkan keterbukaan diorang berkongsi masalah PCOS diorang. 

JADI BAGAIMANA EO BOLEH BANTU MASALAH PCOS NI?
EO boleh membantu dari segi untuk seimbangkan hormon, kurangkan paras insulin, mengurangkan masalah stress, membaiki sel-sel badan yang rosak, membersihkan rahim dan lain-lain lagi.

Senarai ini adalah antara EO dan produk Young Living yang boleh anda gunakan untuk bantu masalah PCOS dan perjalanan TTC secara amnya.



PROGESSENCE PHYTO PLUS (PPP) 
Mengandungi ekstrak Yam gred USP (natural progesteron) dan adunan EO frankincense, peppermint dan bergamot.

Antara kebaikannya dapat stabilkan haid dan bantu menyokong fasa luteal sekaligus mengelakkan keguguran.




EO LEMON 
EO lemon ni didapatkan dari kulit lemon dengan caara cold-press. Dalam 15ml botol, 75 biji lemon diperlukan untuk dapatkan EO lemon.

Semua orang tahu kan kebaikan lemon ni. Cuma bezanya EO lemon ni dengan jus lemon adalah EO lemon tak menghakis gigi dan tak menyebabkan sakit perut.




EO LAVENDER 
Atau sebarang EO yang ada kesan menenangkan seperti Geranium, Ylang-Ylang, Joy, Stress Away dan lain-lain.

Saya suka lavender sebab lavender ni banyak sangat kegunaannya. Dahla wangi.

Saya suka diffuse lavender ni sebelum tidur. Tidur nyenyak dan tak terjaga-jaga.
OCOTEA
Merupakan keluarga yang sama dengan kulit kayu manis.


Ocotea dapat bantu untuk kawal paras insulin dan gula dalam darah, masalah parasit dan candida dalam badan dll.













FRANKINCENSE / SACRED FRANKINCENSE
Didapatkan dari resin pokok tersebut. 

Frankincense ni boleh membaiki sel badan yang rosak. Sel rosak ni boleh jadi apa sahaja. Kita sakit tekak pun sebenarnya sel kat tekak tu rosak.

Ia juga boleh buat kita rasa grounding dan menenangkan




NING XIA RED (minuman kesihatan berasaskan goji beri)

Namanya Ning Xia red sebab buah goji beri tu diambil dari wilayah Ning Xia di China. Di sana, tanahnya sangat subur, maka buah goji beri ni penuh dengan nutrien yang optimum.





Banyakkan? Mana satu nak pilih? Takde ke satu EO je kita boleh guna untuk selesaikan masalah PCOS ini?

Ni belum lagi saya masuk part supplement seperti fish oil segala. Kita fokus kat EO je dulu k. Nak tau lebih detail tentang kebaikan fish oil? Boleh rujuk pos lama.

Jadi, PCOS ni terdiri dari pelbagai simptom. Setiap orang yang ada PCOS simptomnya lain-lain. Jadi kita kena tackles satu-satu. Kita tak boleh pukul rata untuk guna EO yang sama. Contohnya EO untuk menenangkan, ada yang sesuai dengan EO dari sumber flora seperti lavender dan geranium. Tapi ada orang yang sesuai dengan eo dari sumber buah sitrus.

Tapi, yang semestinya perlu ada, adalah PPP, lemon dan Ning Xia Red.

So far, sepanjang saya pakai eo, banyak benefit yang saya dapat terutamanya terhadap masalah perut saya dan juga dari segi emosi.

Nanti saya akan cerita lebih lanjut dalam post seterusnya. Banyak nak kene explain ni. Contohnya kenapa kena kawal stress, kena kena kawal insulin dan sebagainya.

Lastly, kalau anda berminat nak tau lebih lanjut tentang EO, boleh hubungi saya di 0102835450.

Nantikan Part ke-2. Saya nak cerita tentang insulin.

Untuk info lanjut:
1. Apa itu PCOS
2. Kebaikan Fish Oil
3. Talk PCOS
4. Like fb page Perjalanan TTC seorang pcoser

Untuk tahu lebih lanjut tentang essential oil:

Follow ig pondok_minyak
www.instagram.com/pondok_minyak

Like page pondokminyak
www.facebook.com/pondokminyak

Isnin, 22 Ogos 2016

Rawatan Kesuburan

Tajuk serius je kan?

Ni nak gitau, rindunya nak jumpa doktor kesayangan aku. Rasanya dekat setahun juga aku stop rawatan moden.

Tetapi kalini kena juga. Dah dapat hint dari tukang urut aku. Something is wrong with my left fallopion tiub. Jadi kenalah sahkan kan?

Jadi,akan meriahlah kembali blog aku ni...😊😊😊😊😊😊😊😊
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...