Pengikut

Khamis, 15 Oktober 2015

Kronologi Perjalanan TTC Miss Orked

Dalam entri yang lama, aku ada beritahu yang aku dah lama tulis blog tentang TTC. Maknanya dah lama aku berTTC. Banyak rawatan yang telah aku lakukan. Jadi, aku ingin berkongsi perjalanan TTC aku setakat ini.


20/10/2013 
- minta referral letter dari klinik untuk berjumpa pakar tentang masalah haid tak teratur.
- Buat keputusan untuk jumpa Dr. Adilah di Hospital Pantai Bangsar.

CYCLE 1 CLOMID - BFN

29/10/2013 - CDXX (~12 bulan tak period)
- 1st Appoinment with Dr. Adilah.
- Consultation, TVS, Blood test CD21 (CD 21 kononnya, padahal time ni dah 12 bulan tak period)
- Dibekalkan Duphaston (3 biji sehari untuk 5 hari) untuk induce period.
- Doktor sahkan aku ada PCOS dan suspect endometriosis.

13/11/2013 - CD2
- Blood Test CD2.
- Start makan clomid 100mg x 5 hari.
- Cost: Clomid: RM41

22/11/2013 - CD11
- TVS - monitor perkembangan telur. Ada sebiji telur matang bersaiz 18mm.

26/11/2013 - CD15
- TVS - monitor perkembangan telur. Telur sudah berovulasi

CYCLE 2 CLOMID - BFN
27/1/2014 - CD43

- Period tak datang. Jumpa Dr. Adilah semula.
- Dibekalkan duphaston (3 biji sehari untuk 5 hari) untuk induce period.

- Buat keputusan untuk buat HSG apabila sudah period.
- HSG - satu kaedah x-ray untuk melihat keadaan tiub fallopio

9/2/2013 - CD2
- Start makan clomid 100mg untuk 5 hari

18/2/2014 - CD11


- TVS - monitor perkembangan telur

21/2/2014 - CD14
- HSG - di KPJ Tawakkal. Keputusan menunjukkan tiub fallopio tidak tersumbat tetapi kelihatan lekatan (adhesion).
- TVS - monitor perkembangan telur
- Cost: HSG: RM180

25/2/2014 - CD18
- TVS - monitor perkembangan telur
- Doc bekalkan Duphaston untuk luteal support
- Cost: Duphaston: RM153
- Semasa waktu subur, aku mengalami keracunan makanan yang teruk sehingga doktor suspek aku kene denggi. Aku demam panas selama 5 hari.

LAPAROSKOPI
27/5/2014 - CD74
- Appointment with Dr. Adilah
- Buat keputusan untuk buat laparoskopi (ovarian drilling, buang endo, hysteroskopi dan d&c)
- Ujian darah untuk laparoskopi (blood count, AMH dan vit D 
- Pap smear
- Keputusan ujian darah dan pap smear adalah normal.

17/6/2014 - CD11
- Admit at Pantai Hospital

18/6/2014 - CD12
- Laparoskopi day
- warded for 4 days
- Cost: RM18 433.60 (cover by GL)

27/6/2014 - CD21
- Post-laparoskopi appointment
- Lihat video laparoskopi (tebuk-tebuk je, kelihatan banyak gila adhesion, melekat-lekat di banyak tempat)
- Doc scan perut nak lihat samada masih ada darah atau tidak. Perut clear.

3/7/2014 - CD27
- Post-laparoskopi appointment
- Ambil suntikan Lucrin untuk 3 bulan
- Doc bekalkan Kalsium (Lucrin boleh menyebabkan pereputan tulang)
- Cost: Kalsium: RM19.50

CYCLE 3 CLOMID - BFN
7/1/2015 - CD168
- masih tak period selepas habis kesan Lucrin
- TVS - untuk lihat keadaan rahim. Dinding rahim nipis.
- Blood test - Progesteron dan Beta HCG
- Doc bekalkan duphaston untuk induce period dan Clomid untuk makan pada CD2.
- Cost: Clomid: RM63

7/1/2015 
- CD168 - Start makan duphaston untuk 5 hari.

16/1/2015 - CD1 
- Akhirnya AF datang. CD3 AF dah spotting.

- CD2 - mula makan clomid selama 7 hari (extended regime)

20/1/2015 - CD5 
- Buat akupuntur = RM100

26/1/2015 - CD11 
- TVS - tengok perkembangan telur
- Saiz telur paling besar: 9.5mm
- Ketebalan dinding rahim: 2.4mm
- Doc jangka takkan ovulate
- Doc bekalkan duphaston untuk induce period

5/2/2015 - CD21
- Start makan duphaston untuk 5 hari

14/2/2015 - CD30 
- AF datang keesokan harinya
- Bermulalah CD1 untuk Cycle 4

CYCLCE 4 CLOMID - BFN
15/2/2015 - CD1
- AF datang melawat

16/2/2015 - CD2
- Start makan clomid 100mg untuk 5 hari = RM60??

18/2/2015 - CD4
- Follow up untuk tengok perkembangan telur.
- Detect ada cyst di ovari sebelah kiri (ovarian cyst)
- Tak jadi ambil FSH injection disebabkan ada cyst tu.

22/2/2015 -  CD8
- Start buat fertility massage dan castor oil pack sehingga CD11.

26/2/2015 - CD12
- Follow untuk tengok perkembangan telur dan cyst itu
- cyst dah nampak mengerekot (corpus liteum???)
- telur yang lain-lain comel je saiz.
- Dinding rahim tebal cantik dan sesuai untuk penempelan benih
- OPK positive dan suhu BBT sudah meningkat harini. Turn out aku dah ovulate CD11.
- Buat ujian darah hormon dan untuk tahu cyst tu berbahaya atau tidak (estradiol, LH, progesteron, CEA, CA125 & AFP)
- Buat akupuntur di Klinik Nik Omar (RM60 - 8 jarum)

2-4/3/2015 - CD16-18
- Mengalami sakit perut mencucuk-cucuk yang melampau. Sukar untuk buang angin dan air besar.
- Pergi klinik dan doc suspek UTI (kencing kotor) tetapi aku tak rasa kencing kotor. 
- Doc bekalkan ubat. Tapi tak makan.

5/3/2015 - CD19
- Follow up untuk tengok perkembangan cyst
- Rupa-rupanya cyst itu sudah pecah. Itulah punca kesakitan perut melampau itu.
- Cyst yang pecah kena salur darah, ada darah beku dalam 20cm.
- Doc bagi MC 2 hari untuk elakkan salur darah tu berdarah balik.

9/3/2015 - CD23
- Follow up untuk lihat kawasan darah beku itu. Clear

12/3/2015 - CD26
- AF datang keesokan harinya.
- Bermulalah CD1 untuk Cycle 5

CYCLE 5 - NATURAL CYCLE - BFN
13/3/2015 - CD1
- AF datang melawat

??/3/2015
- 2 kali buat akupuntur+moxibustion = RM100+RM30
- Beberapa kali fertility massage dan castor oil pack
- 1 kali bekam dan mengurut = RM150???

30/4/2015 - CD49
- Ovulasi berlaku.. yeay!!!

13/5/2015 - CD62
- AF datang keesokan harinya
- Bermulalah CD1 untuk Cycle 6
 
CYCLE 6 - IUI CYCLE - BFN
14/52015 - CD1
- Period

15 - 19/5/2015 - CD2-CD6
- Mula makan clomid 100mg setiap hari.
- Kos: RM45

20 - 22/5/2015 - CD7-CD9
- Mula ambil injection Gonal-F
- CD7: Dos 150IU
- CD8: Dos 75IU
- CD9: Dos 75IU
- Kos: RM580 (1 pen 300IU)

25/52015 - CD12
- TVS - dinding rahim tebal. Telur paling besar 15mm

27/5/2015 - CD14
- TVS - 8 biji telur membesar.

28/5/2015 - CD16
- TVS - Telur terus membesar sehingga bentuk telur jadi lonjong sebab kena himpit.
- Update doc result OPK hari-hari.

31/5/2015 - CD18
- OPK positif.

1/6/2015 - CD19
- Buat ujian darah LH. Keputusan ujian darah belum sesuai untuk buat IUI
- Suntik Ovidrel untuk pecahkan telur
- Kos: RM481

2/6/2015 - CD20 - hari IUI
- 8 pagi - serah sampel air mani.
- 9 pagi minum air
- 9.30 pagi - daftar di kaunter pendaftaran.
- 10 pagi - prosedur IUI
- Dibekalkan Utrogestan dan duphaston untul luteal support.
- Kos: RM1772

16/6/2015 - CD34
- Buat ujian darah HHCG
- Tidak mengandung
- Kos: Ujian darah: RM53

CYCLE 7 - NATURAL CYCLE - BFN
20/6/2015 - CD1
- AF datang

9/7/2015 - CD20
- OPK positif

11/7/2015 - CD22
- hari ovulasi

12-29/7/2015 - CD23-40
- Fasa Luteal 18 hari
- Suspek mengandung 

30/7/2015 - CD1
- Period datang
- Ada tanda-tanda keguguran

CYCLE 8 - NATURAL CYCLE - BFN
19/8/2015 - CD21
- Jumpa Dr Adilah kerana aku mengalami kesakitan yang on off di bahagian atas perut kanan (bawah tulang selangka)
- TVS - kelihatan lekatan yang banyak, Saiz ovari normal (3cm++)
- Buat ujian darah (full blood count & clamydia)
- Booking untuk CT Scan (pelvis dan abdomen)

21/82015 - CD22
- buat CT scan.

25/8/2015 - CD27
- Jumpa Dr. Adilah
- Keputusan ujian darah dan CT Scan normal
- TVS - saiz telur dalam 17mm
- Doc bekalkan duphaston in case ovulasi tak berlaku.

31/8/2015
- hari ovulasi. Yeay!!!

15/9/2015 - CD1
- Period datang
- Call klinik untuk buat appointment CD9/10/11 tetapi doktor dah bercuti masa tu.
- Maka buat appointment CD15

17-21/9/2015 - CD3-CD7
- Mula makan clomid 100mg

29/9/2015 - CD15
- Jumpa doktor
- TVS - 2 biji telur besar di ovari kiri (~11mm)
- Doktor bekalkan ubat suntikan Gonal F 300IU

29/9 - 1/10/2015 - CD15-CD17
- Ambil suntikan Gonal F 100IU setiap hari

1/10/2015 - CD17
- Jumpa doktor.
- TVS - 2 biji telur besar di ovari kira hilang. 2 biji telur besar di ovari kanan pula (~14mm)
- Tambah dos Gonal F

1-3/10/2015 - CD17-CD19
- Suntik Gonal F dengan dos berikut: CD17 - 150IU
                                                            CD18 - 100IU
                                                            CD19 - Habiskan baki Gonal F pen pertama. (96IU) 

5/10/2015 - CD21
- TVS - 4 telur besar di ovari kanan (~16-17mm) 
- Dinding rahim cantik (13mm)
- Habiskan baki Gonal F malam tersebut.

6/10/2015 - CD22
- ambil suntikan ovidrel (11.30pm) untuk pecahkan telur

- Hari IUI
- Dapat MC pada DPIUI6-DPIUI9

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...