Pengikut

Sabtu, 12 November 2016

Essential Oil Untuk PCOS Part 1

Hai, lama sungguh tak update blog ni. Maaflah, tahun ni banyak bz dengan benda benda baru.

Harini saya nak share sikit tentang Essential Oil. Sebelum ni saya ada cerita serba sedikit tentang essential oil. Kalini nak cerita pasal essential oil untuk PCOS juga.

Makin lama berTTC ni, makin banyak pula yang saya belajar tentang badan sendiri. Untuk berTTC ni, bukan sahaja kita jumpa doktor dan buat treatment. Tapi juga kita perlu ambil kira keperluan diri kita dari segi emosi, fizikal dan  mental. Ok, nanti saya cerita lain part tu.

Jam recap sikit.


APA ITU PCOS?

PCOS adalah polycystic ovarian syndrom. Dipanggil sindrom sbb ia adalah gabungan dari beberapa masalah.

Doktor akan cakap anda ada PCOS jika anda ada 2 dari 3 kriteria ini:
  1. Kitaran haid tak normal (3-4 bulan sekali baru period)
  2. Bila buat TVS (ultrasound melalu vagina), boleh nampak ovari kita penuh dengan bulat2 kecil warna hitam.
  3. Terlebih hormon lelaki (bulu lebat, misai dll).
Ini adalah antara simptom-simptom yang anda boleh ada jika ada PCOS. Gambar perempuan berjanggut dan perempuan gemuk tu adalah penghiidap PCOS tau. Diorang ni dah famous disebabkan keterbukaan diorang berkongsi masalah PCOS diorang. 

JADI BAGAIMANA EO BOLEH BANTU MASALAH PCOS NI?
EO boleh membantu dari segi untuk seimbangkan hormon, kurangkan paras insulin, mengurangkan masalah stress, membaiki sel-sel badan yang rosak, membersihkan rahim dan lain-lain lagi.

Senarai ini adalah antara EO dan produk Young Living yang boleh anda gunakan untuk bantu masalah PCOS dan perjalanan TTC secara amnya.



PROGESSENCE PHYTO PLUS (PPP) 
Mengandungi ekstrak Yam gred USP (natural progesteron) dan adunan EO frankincense, peppermint dan bergamot.

Antara kebaikannya dapat stabilkan haid dan bantu menyokong fasa luteal sekaligus mengelakkan keguguran.




EO LEMON 
EO lemon ni didapatkan dari kulit lemon dengan caara cold-press. Dalam 15ml botol, 75 biji lemon diperlukan untuk dapatkan EO lemon.

Semua orang tahu kan kebaikan lemon ni. Cuma bezanya EO lemon ni dengan jus lemon adalah EO lemon tak menghakis gigi dan tak menyebabkan sakit perut.





EO LAVENDER 
Atau sebarang EO yang ada kesan menenangkan seperti Geranium, Ylang-Ylang, Joy, Stress Away dan lain-lain.

Saya suka lavender sebab lavender ni banyak sangat kegunaannya. Dahla wangi.

Saya suka diffuse lavender ni sebelum tidur. Tidur nyenyak dan tak terjaga-jaga.
OCOTEA
Merupakan keluarga yang sama dengan kulit kayu manis.


Ocotea dapat bantu untuk kawal paras insulin dan gula dalam darah, masalah parasit dan candida dalam badan dll.













FRANKINCENSE / SACRED FRANKINCENSE
Didapatkan dari resin pokok tersebut. 

Frankincense ni boleh membaiki sel badan yang rosak. Sel rosak ni boleh jadi apa sahaja. Kita sakit tekak pun sebenarnya sel kat tekak tu rosak.

Ia juga boleh buat kita rasa grounding dan menenangkan



NING XIA RED (minuman kesihatan berasaskan goji beri)

Namanya Ning Xia red sebab buah goji beri tu diambil dari wilayah Ning Xia di China. Di sana, tanahnya sangat subur, maka buah goji beri ni penuh dengan nutrien yang optimum.





Banyakkan? Mana satu nak pilih? Itu pun saya tak masukkan semua jenis EO. Takde ke satu EO je kita boleh guna untuk selesaikan masalah PCOS ini? Depend pada individu.

PCOS ni terdiri dari pelbagai simptom. Setiap orang yang ada PCOS simptomnya berbeza-beza tak boleh pukul rata. Jadi kita kena tackles satu-satu. Kita tak boleh pukul rata untuk guna EO yang sama.

Contohnya EO untuk menenangkan, ada yang sesuai dengan EO dari sumber flora seperti lavender dan geranium. Tapi ada orang yang sesuai dengan eo dari sumber buah sitrus.

EO untuk balancekan hormon, pun kena tahu lanjut tentang badan masing-masing.

Lastly, kalau anda berminat nak tau lebih lanjut tentang PCOS dan EO, boleh hubungi saya di 0193016450.



Untuk info lanjut:
1. Apa itu PCOS
2. Kebaikan Fish Oil
3. Talk PCOS
4. Like fb page Perjalanan TTC seorang pcoser

Untuk tahu lebih lanjut tentang essential oil:

Follow ig pondok_minyak
www.instagram.com/pondok_minyak

Like page pondokminyak
www.facebook.com/pondokminyak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...